If Life is a Game, these are the Rules

Egy könyv címe. És rögtön a cím fölött: # 1 New York Times Bestseller. Első kiadás éve: 1998. Éppen 20 évvel ezelőtt.

Milyen kár, hogy csak most került a kezembe. Milyen jó, hogy most a kezembe került!  Szerzője Dr. Chérie Carter-Scott MCC Coach, akit volt alkalmam személyesen is meghallgatni a CHN Coaching Határok Nélkül Nemzetközi Coach Iskola egyik képzésén. Ez motivált, hogy elolvassam ezt a könyvét.

Az életről sokan sokféleképpen írnak. Elég, ha eszünkbe jut Shakespeare egyik híres mondata: „Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében…” Sokan hasonlították egy nagy sakkjátékhoz, vagy leírták már az életet, mint zsonglőrködést 5 labdával (munka, család, egészség, barátok és tisztesség). (James Patterson) Remek hasonlat az életre a kirakósjáték is, melyben nem tudjuk előre, mi áll majd össze a darabkákból. Érdekes metafora az élet, mint bumeráng játék – olvastam valahol – mert előbb vagy utóbb visszatérnek hozzánk a gondolataink, szavaink, tetteink. Bertha Bulcsu író, publicista pedig azt mondta: „Az egész élet csak játék, azoknak, akik játsszák. Akik nem, azoknak dráma.”

A szerző is ezzel a gondolattal vezeti fel a könyvét: sokan mondják, az élet egy játék, de születésünkkor mégsem kapunk játékszabályokat, hogyan is kell játszani, vagy, hogy mi a játék célja, de azt sem, hogy mit is jelent tulajdonképpen nyerni.

A könyv 10 szabály köré fonja mondanivalóját, ízelítő gyanánt, íme 3:

Már az első szabály egészen megdöbbentő a maga egyszerűségében. És milyen igaz! És mennyire aktuális! Így szól: „You will receive a body.” Kapsz egy testet. Szeretheted, gyűlölheted, de amíg ezen a Földön élsz, a tiéd marad. Mindannyiunknak más a viszonya testéhez, de bármi is a kapcsolatunk a testünkkel, alapvetően és erőteljesen meghatározza életünk minőségét. Az első szabály kihívása: békét teremteni a testünkkel, hogy hatékonyan szolgálhassa célját, és meg tudjon tanítani az elfogadásra, önbecsülésre, tiszteletre, és élvezetre.

3. szabály: „There are no mistakes, only lessons”
Nincsenek hibák, csak tanulságok. Sok szakember sokféleképpen megfogalmazta már, hogy valójában jóval többet profitálunk a sikertelennek megélt próbálkozásainkból, mint azokból, amelyek egyből sikerként csapódnak le bennünk. De nézzünk őszintén magunkba. Valószínű első reakcióként mindannyian felcsattanunk vagy szomorúak leszünk, ha a sok befektetés nem hoz sikerélményt. Ez természetes reakció. Chéri nem áll meg a megállapítások szintjén, hanem lépésről lépésre, remek példákkal illusztrálja az egyszerűnek tűnő, de annál bonyolultabb, életigenlő szemlélet megértését. AHA, de jóóó – csapunk a homlokunkra a fejezet végén. De jó is lenne, ha a magyar oktatási rendszerbe is tudatosan kerülnének be önismeretet fejlesztő tantárgyak. Segítve így az egyéni erősségek mielőbbi felismerését, amelyek támogatják a félelem nélküli kísérletezést. Így felnőttként is kíváncsi, nyitott, magabiztos személyek játszhatnák az Élet játékát.

9. szabály: „All the answers lie inside of you”.
Minden válasz benned van. „Csak” befele kell néznünk, figyelnünk és bíznunk magunkban. Nem könnyű, senki nem mondja, hogy az. De részletes, inspiráló példákat találunk a könyvben, technikákat, ötleteket, igaz történeteket. Mindent, ami arra késztet, hogy mi magunk is meg-megálljunk néha, a zajból kiszakadva hallgassunk a belső hangunkra. Mert a válaszok bennünk vannak.

És ahogy Dr. Chérie Carter-Scott zárja a könyvét: „Szeresd magad, bízz a döntéseidben és akkor minden lehetséges.”

Kiss Bíborka

 

CHN_logo_CoachingHatarokNelkul_2017-01

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit.

A programok szervezőjeként és ICF MCC akkreditált coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.
Ábri Judit


Vélemény, hozzászólás?