Coach-nak való vagyok?

Gőzöm nincs. Az ügyfél majd azt is megmondja. Pont ezt ne bíznám rá, ha az összes többi választ is ráhagyom? Először a „chemistry session” után fogja megadni a választ a kérdésre.

Számít, hogy felkészült vagyok? Számít, hogy van tapasztalatom a coaching-ban és széleskörű tudásra tettem szert ezen a területen? Hogyne számítana! Önmagában ez elég? Szerintem nem.

A CHN coaching tanfolyamon volt egy külön blokk, amelyet annak szentelt az oktató, hogy a coach hitelességéről beszéljen. A hitelesség ebben az esetben jelenthet összhangot magammal, tettre kész, ösztönző személyiséget, magabiztos kisugárzást, de akár a rendezett családi háttér, vagy éppen emberi kapcsolatok meglétét. Ha a siker szagát nem érzik rajtam, maximum az fog coaching megbízást adni, aki nem válogathat, vagy az, aki válogathat, de a legolcsóbbat akarja.

Ez így igazságtalan? Miért lenne az!? Te odaadnád egy olyan szerelőnek a kocsidat, aki el sem tudja indítani?  Vagy szívesen kérnél pénzügyi tanácsot olyantól, aki hónapról hónapra él?

Ha az ügyfél nem érzi azt, hogy nálad lehet olyan, ami neki nincs, akkor értéktelennek fog találni. Akkor is ezt fogja keresni benned, ha tisztában van azzal, hogy te nem fogsz neki tanácsod adni semmiben, kizárólag a saját gondolataival fog dolgozni.

A kémiai vegyület akkor lép működésbe és fejti ki hatását, ha az alapmolekula önmagában is izgalmas, kiegyensúlyozott és nem elveszett, bizonytalanságokkal, sérülésekkel teli. Amint ezt megspékeljük a megfelelő coaching ismeretekkel és tapasztalattal, máris megkaptuk egy hamisítatlan coach receptjét. Vegyük észre azt a pontot, amikor a lelkes coachee-ból coach-á tudunk válni. Ha tele vagyunk kérdésekkel, bizonytalansággal, akkor dolgozzunk magunkon először. Azután akarj lifeguard lenni, miután megtanultál úszni. Azt követően viszont még David Hasselhoff is lehetsz!

A kiinduló kérdést újra felteszem magamnak, de még mindig nem tudom a választ rá. Mindenesetre amíg kitalálom, addig is tanulom, ami tanulható.

Kovacsics Máté

 

Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit.

A programok szervezőjeként és ICF MCC akkreditált coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.
Ábri Judit


Vélemény, hozzászólás?