5 tévhit a coachingról amivel biztosan találkoztál már

Mielött véleményt formálnál bármilyen metódusról is; elfogadnád, ítéletet mondanál róla vagy visszautasítanád, add meg a lehetöséget magadnak arra hogy megismerd, hogy összegyüjts minden szükséges információt ahhoz, hogy el tudd dönteni hasznos lehet –e számodra vagy sem.

Többnyire hagyjuk magunkat befolyásolni az elsö benyomás, a mások vélménye vagy a saját ítéleteink által.  Hogy ezt elkerülhesd a coachinggal kapcsolatban, összeszedtem néhény téves, ugyanakkor a közhiedelemben élö kijelentést a coachingról, általánosításokat, amelyeket tisztázok is, hogy valós képed legyen a coaching feltételezhetöen “sötét” oldaláról.

  1. A coaching/ a coach a megoldja a problémáidat

Az emberek többsége az életének valamely olyan nehéz idöszakában fordul a coachinghoz, amit úgy gondol/érez, hogy nem tud egyedül megoldani. Ök gyakran “elöregyártott” megoldásokat keresnek, azt, hogy valaki megoldja helyettük az szituációt, amelybe beleragadtak.

Van úgy, hogy nem is annyira megoldást keresnek, mint valakit, akire át tudják hárítani a felmerült nehézségek miatti felelösséget. Az igazság az, hogy sem a coaching, sem a coach nem tudja, még kevésbé teheti meg, hogy átveszi ezt a felösséget mástól.

A coaching nem ad válaszokat; ez egy eszköz, amely egy kiváló coach kezében hatékony katalizátorrá válik és bármely – a szükséges változással elkötelezett – coacheenak lehetövé teszi hogy megtalálja önmagában  a saját válaszait és olyan akciótervével egybehangzó lépéseket tegyen, amelyek eljuttatják a céljához, úgy, ahogy ö szeretné elérni azt.

  1. A coaching a legjobb módja annak hogy megváltoztasd az életedben mindazt, amit csak szeretnél

Amíg ki nem próbálod, senki sem tudhatja (még te sem), hogy a coaching –e a legjobb eszköz számodra az életedben felmerülö kihívások leküzdésére. Különbözöek vagyunk, különféle szükségletekkel és elvárásokkal, ráadásul coach es coachee között léteznie kell összhangnak és kémiának is, mivel ennek hiánya akár a módszer visszautasításához is vezethet a coachee részéröl. Viszont ha nem vagy biztos benne, hogy melyik út vezet majd el téged a saját “metamorfózisod” megéléséhez, a coaching egy jó módja lehet annak, hogy választ kapj erre a kérdésre.

  1. A coaching kiadás

Az egyetlen helyzet amiben a coaching mint kiadás fogható fel, az az, amelyben a coachee elkötelezettségének hiányában határozatlan idöre megszakad a coaching folyamat vagy befejezödik idö elött,a nélkül, hogy elérte volna a célját.

Minden más esteben, a coaching egy befektetés, ráadásul elég jó befektetés, mivel például a business coaching területén akár a befektetett töke hétszeresét hozza vissza a sikeres coaching folyamat.

  1. A gyerekek nem lehetnek coacheek

Igen, lehet coacholni gyerekeket, természetesen másként mint a felnötteket, söt a gyakorlat azt bizonyítja, hogy a természetességük, öszinteségük, tisztánlátásuk és a vágyaik iránti lelkesedésük lehetövé teszi, hogy teljes összhangban a céljukkal, a felnöttekhez képest sokszor rekord idö alatt érjék el azokat.

Igaz, a coaching szerzödést nem ök, hanem a szüleik írják alá, és így a coaching folyamat az ö beleegyezésüket is igényi, valamint a szülök kérhetnek információt arról ami az üléseken zajlik, a titoktartási kötelezettség miatt csakis a kiskorú beleegyezésével, különösen indokolt esetben és kizárólag a legszükségesebb mértékben valósulhat ez meg.

  1. A coachnak minden körülmények közt az adott terület (amivel a cél kapcsolatos) szakértöjének kell lennie

Mivel a coach nem ad tanácsot, nem mondja meg hogyan kellene csinálni a dolgokat, nem szükséges hogy szakértöje legyen a területnek, ahol coachként dolgozik, ahol a kliense mozog, vagy jártasnak lennie a szóban forgó problémában, amiben a kliense érintett. A kérdéseire adott válaszok lesznek a kulcs az ügyfél számára, mivel ezek a válaszok a coacheeban születnek meg, a céljai kijelölésére sarkallják és a szükséges lépések kijelölésére és meglépésére késztetik.

Most hogy fellebentettük az igazság fátylát, a legjobb amit tehetsz,  hogy te magad fedezed fel a coaching világát!

Császár Írisz coach

 

CHN_logo_CoachingHatarokNelkul_2017-01

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit.

A programok szervezőjeként és ICF MCC akkreditált coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.
Ábri Judit


Vélemény, hozzászólás?